Состојки за тесто
80 гр мелени овесни снегулки
1 лажица домашно направен путер од кикирики
пола шолја незасладено сварено кафе
сладило по желба
цимет
Сувите состојки добро се мешаат по што се додава путерот од кикирики и постепено се додава жешкото кафем се меша се заедно додека не се добие соединета густа смеса.
Се тоа се става на хартија за печење при што треба да се внимава смесата да биде со дебелина од 1см и да се обликува во форма на правоаголник или коцка.
Состојки за фил
- Посен крем сир или безмасна урда 500 гр
- 750 мл безмасно или нискомаслено млеко
- доколку користите 1 мерица протеин
Сето тоа се меша додека не се изедначи смесата и се става во рамен сад обложен со хартија. Сето тоа се става во замрзнувач додека не се излади и зајакне. По 2-3 часа треба да се сврти целиот калап и внимателно (подлогата кон доле) целото тирамису да се истресе на тањир. За декорација да се посоли со безмасно какао или рогач и малку цимет.
No comments:
Post a Comment