Tuesday, 17 February 2015

Пресни ледени - медени срциња

Состојки
(рецептот е за околу 10  срциња)


Ледени:
-250 гр суви смокви
-3 лажички кокосово брашно

Медени:
- 300 гр свежи урми
- 3 лажички рогач во прав (може да се замени со безмасно какао)

Подготовка:
Смоквите се сецкаат ситно и заедно со кокосовото брашно се ставаат во блендер и се блендира се додека не се добие смеса како тесто.
Од урмите се вадат семките и се повторува постапката со урмите и рогачот, како претходно споменатата.
За смоквите доколку има потреба може да се додаде и малку вода, додека за урмите не.
Измешаните состојки, и за ледените и за медените срца се смеси за колачи.
Кога се готови смесите се обликуваат срциња.
На тавата се попрскува кокосово масло па потоа се редат срцињата, ова е битно за да не се залепат.

Се оставаат неколку часа да отстојат и потоа се служат, не се пече.

No comments:

Post a Comment