Monday, 9 February 2015

Маринирано пилешко со лимон

Состојки

700 гр пилешки гради
240 мл лимонов сок (свежо цеден)
30 мл маслиново масло
2 лажички лук во прав
2 лажички сецкан босилок
пола лажичка црвен пипер
1 лажица мешавина од зачини (бибер, лук, сол, кафеав шеќер, магдонос, црвен пипер)

Рерната се загрева на 230 степени. За маринадата во пластична кеса  се става лимоновиот сок, маслиновото масло и зачините. Потоа со вилушка се боцка пилешкото понекаде и се става во кесата со зачини. Се добро се затвара, се става на чинија и се остава да отстои во ладилник барем 1 час. Дното на садот за печење се прекрива со алуминиумска фолија и треба да се внимава да се остави доволно фолија за да се прекрие и горниот дел. Пилешкото со зачините се става на фолија и се прекрива со остатокот од фолијата. Се пече околу 1 час.
Може да се служи со ориз.

No comments:

Post a Comment