Состојки:
1 кг ослич
2 парчиња морков
2 домата
1 чешне лук (или може лук во прав)
1 тиквица
1 дл вода
сок од 1 лимон
персун и босилок
2 лажички маслиново масло
1 лажица мешавина зачини (сол, бибер, рузмарин,...зачини по избор)
Подготовка:
Зеленчукот се сече на кругови. Лукот (доколку е свеж) само се чисти, не мора да се сече. Листовите од персун и босилот ситно се сецкаат.
Тавчето за печење се премачкува со маслиновото масло и во него се ставаат изецканиот зеленчук и добро се распоредува по целата тава.
Во посебен сад се мешаат водата, лимоновиот сок и зачините. Со таа течност се прелева зеленчукот.
Сето ова се покрива со фолија за печење, одозгора со чачкалица на неколку места избоцкајте за да излегува пареа и ставете во рерна да се пече половина час.
Филетите се измиваат и се посолуваат. Пред крајот на печењето на зеленчукот, се открива зеленчукот и се става рибата врз него и се пече уште 15 минути непокриено.
No comments:
Post a Comment