Monday, 9 February 2015

Фит пилешко со зеленчук

Состојки

-1 лук ситно исецкан
-450 грама зеленчук по избор (грашок, морков, пиперка, ...)
-100 грама мисиркино месо (по можност мелено), ако немате мисиркино се става дупла доза од пилешкото
-100 грама пилешко месо
-брокула 6-7 парченца
-соја сос
-зачини (сол, чили, вегета, лук во прав)

Во длабока тава се става вода да зоврие на средна температура, потоа ставете го ситно насечканиот лук и варете го додека не почне да омекнува. Потоа се става зеленчукот и малку се намалува температурата, се вари околу 10 минути, но никако не смее да се свари до крај или да се превари. Овошјето треба да остане полузготвено, по што се дадава месниот микс (мисиркино и пилешко месо) и се додаваат 6-7 парченца брокула и малку се зајакнува температурата и се готви уште 10-15 минути. Од време на време проверувајте да не се превари зеленчукот.
Откако се ќе се свари се истура вишокот вода и се дадаваат зачини по желба и соја сосот (обавезно), лук, чили во прав, зачински микс и се добро се меша неколку минути на слаба температува додека не се упие.


No comments:

Post a Comment